Vuurwerkangst

29 December 2013

Het vuurwerkgeknal. Vanaf november is het op veel plaatsen al regelmatig te horen. 

Is uw kat bang voor vuurwerk? U kunt dan het beste het volgende doen:

  • Houdt uw kat binnen
  • Doe de gordijnen dicht en de lichten aan
  • Zet eventueel klassieke,rustgevende muziek op
  • Biedt uw kat een veilige plek in huis welke hij of zij zelf kan uitkiezen, bij voorkeur weg van geluid en licht
  • Negeer uw kat zoveel mogelijk bij stress en angst. Aandacht geven op welke manier dan ook, bijv. troosten/aankijken werkt namelijk belonend, waardoor de kans op angstig gedrag in de toekomst alleen maar toeneemt.
  • Blijf ook zelf zo rustig mogelijk, doe net of er niets aan de hand is
  • Er zijn verschillende ondersteunende middelen die de kat een handje kunnen helpen: Zylkene, Telizen ( verkrijgbaar via dierenartsen of via internet) en Bach Bloesem Rescue Remedy druppels ( verkrijgbaar bij de natuurwinkels of via internet). Dit zijn allen producten op natuurlijk basis. Een andere optie is gedragsmedicatie welke alleen verkrijgbaar is bij de dierenarts. Ik adviseer u dit alleen te gebruiken bij extreme angst en stress, omdat bijwerkingen mogelijk zijn. Begin er in alle gevallen wel op tijd mee: minimaal 2 weken voor aanvang van de vuurwerkperiode.Sommige dierenartsen adviseren helaas nog steeds Vetranquil ( Acepromazine). Gebruik dit nooit bij vuurwerkangst! Het is een spierverslappend middel en uw kat lijkt misschien ontspannen maar dit middel juist zorgt voor een versterking van de geluidsprikkels en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Uw kat kan door de spierverslappende werking van het middel echter niet vluchten en kan hierdoor grote stress bij uw kat veroorzaken.


En verder is er ook de mogelijkheid uw kat te laten wennen aan vuurwerk d.m.v. zogenaamde desensitisatietraining, waarbij er gebruik wordt gemaakt van een speciale vuurwerk CD.

Houdt u er wel rekening mee dat de traning maanden in beslag neemt! Dat betekent dus dat u hiermee al in juli moet beginnen.

sites:bottom_panel:text sites:bottom_panel:link